Chaga Bayram – Altai Nieuw jaar – wordt vandaag gevierd in de Altai Republiek

feb 24, 2020

Chaga Bayram is een traditionele nationale feestdag van Altaians. “Chaga Bayram” wordt vertaald als Witte Feestdag en wordt beschouwd als de start van het nieuwe jaar. De datum wordt bepaald door de maankalender (meestal in de periode van eind januari tot begin maart) en komt overeen met andere soortgelijke vakanties van Turkse mensen zoals Tsagaan Sar in Mongolië, Sagaalgan in Boerjatië en ook het boeddhistische nieuwe jaar. De datum van het vieren in Altai wordt door de Republikeinse regering gekozen in één van de eerste drie dagen na de Nieuwe Maan. In 2020 wordt het feest gehouden op 24 februari.

Voor nomaden is deze periode van groot belang. Het is de start van een nieuwe periode met jong vee, tijd om de resultaten van afgelopen jaar te bekijken en een korte rustperiode te hebben voor een zeer drukke periode van veeteelt.
Chaga Bayram heeft oude tradities. Meestal begint het ’s ochtends vroeg met een speciaal ritueel wanneer patriarchen de geesten van Altai vragen om de vakantie zelf, voor vrede en welvaart voor het moederland, voor welzijn en gezondheid voor alle mensen en dieren, te zegenen. Ze starten het rituele vuur op en voeren de ceremonie uit van het aanbieden aan de geesten van Altai en het voeden van het vuur.

Na het ritueel begint het festivaldeel van de vakantie. Meestal is het vieren van Chaga Bayram erg vrolijk. Er zijn theatervoorstellingen, parades, sportwedstrijden, rodelen, tentoonstellingen van traditionele ambachten en nationale gerechten. Met een licht hart ontmoeten mensen een nieuw jaar en wensen geluk, voorspoed en goedheid voor alle familieleden en vrienden.

Dit jaar worden er veel evenementen georganiseerd op het centrale plein van de stad Gorno-Altaisk en in de dorps- en districtscentra. Voor de eerste keer zal een flashmob “Altaian boryuk” (Altaanse hoed) plaatsvinden in Gorno-Altaisk – iedereen, in nationale hoed of kleding, zal deelnemen aan een grote ronde dans “Wij zijn mensen van Altai”.

Op de foto’s – het vieren van Chaga Bayram georganiseerd door het nationale park Sailugem voor lokale boeren.
Copyright: nationaal park Sailugem

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Schrijf je in

Kaichi Travel

Avontuurlijke en Natuurreizen naar Altai - één van de mooiste plaatsen in Siberië.

© 2023 by Kaichi Travel

Contact

tel.: +7 913 232 05 99

e-mail: [email protected]

//kaichitravel.com