fbpx

Kijken naar één van de grootste en zeldzaamste roofvogels

sep 17, 2017

Dit jaar hadden we het geluk om tijdens onze reis “Explore Altai” om één ​​van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa te ontmoeten – de Baard- of lammergier. En we zagen hem niet alleen vliegen, maar hebben zelfs dicht bij zijn nest gekampeerd. Om eerlijk te zijn, niet echt dichtbij, omdat het nest ongeveer 100 meter boven ons op een hoge rotswand werd gebouwd. Maar we konden het leven van deze fascinerende vogels bekijken. Toen we in de ochtend aankwamen was een jong alleen in het nest, maar de volgende morgen kwam zijn moeder, voederde hem ongeveer een uur en vloog vervolgens rond het nest.

 Het was een beetje moeilijk om foto’s te maken vanwege de afstand en de heldere zon, maar we hebben echt genoten om dit te zien.

 Ga mee met ons in 2018 om het met uw eigen ogen te zien!

 Enkele interessante feiten over de baardgier.

1. De baardgier of lammergier is één van de grootste roofvogels. 

Ze kunnen een lengte tussen 1 en -1,15 meter bereiken en wegen tussen de 5 en 7 kg. Het vleugelspanwijdte is ongeveer 2,5-2,7 meter.

2. Zijn tweede naam in veel talen betekent “Lammergier”, maar dit is ontstaan door de mythe dat de gier op lammeren en zelfs kleine kinderen jaagde.

De indrukwekkende verschijning en zijn specifieke dieet zorgde voor een slecht imago. van het wegnemen van lammeren en zelfs kleine kinderen. Maar de lammergier  probeert geen levende prooi te pakken, ze zijn aaseters, die meestal dode dieren eten.

3. Het hoofdvoedsel van de Lammergier is botten en beenmerg (70-90% van zijn dieet).

Het zuur in zijn maag heeft een pH van ongeveer 1, zodat de botten gemakkelijk kunnen worden verteerd. De vogel laat de grote botten van een hoogte op rotsen vallen om hen te kraken en vliegt onmiddellijk op een spiraalvormige manier naar beneden. Soms wordt het gooien een aantal malen herhaald. Ze slikken de kleinere botten als geheel in.

4. Zij zijn de enige gieren die geen kaal hoofd hebben.

Door de donkere korte haren onder de kin lijkt het of de lammergier een baard heeft, wat de soort zijn Engelse naam geeft.

5. De gele of roestkleurige veren op hun hoofd, borst en poten zijn eigenlijk cosmetisch.

Deze kleur kan afkomstig zijn van het nemen van baden in stoffige bodems, gekleurd met ijzeroxide, ze wrijven modder op hun lichaam of drinken water met veel mineralen daarin. Vogels die gevangen zijn, hebben niet deze roestige of gele kleur maar zijn meer wit van kleur.

6. De baardgieren zijn monogame vogels.

Soms kan een jonge mannelijke lammergeier zich bij een bestaand paar aansluiten om een ​​trio te creëren. Hoewel ze meestal twee eieren leggen per jaar, overleeft alleen het sterkste jong.

7. Baardgieren staan in de top 10 van hoogst vliegende vogels ter wereld.

Ze vliegen tot een hoogte van 7000 meter boven de grond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Volg ons

Schrijf je in

Kaichi Travel

Avontuurlijke en Natuurreizen naar Altai - één van de mooiste plaatsen in Siberië.

© 2020 by Kaichi Travel                         Privacybeleid                               Cookie Policy                               Booking Terms & Conditions

Volg ons

tel.: +31 645466537                             

e-mail: [email protected]            

Pin It on Pinterest

Share This