fbpx

Het oudste Perzisch tapijt ter wereld is gevonden in Altai

mrt 20, 2017

Het tapijt werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving van het graf van een Scythische edelman in 1949 in de Pazyryk Vallei in het Altai gebergte van Siberië. Een Koolstofdatering test toonde aan dat het 2400 tot 2500 jaar geleden is gemaakt. Het wordt daarom beschouwd als het oudst bekende Oosterse tapijt.

Het tapijt is zo goed bewaard gebleven als gevolg van de laag ijs en permafrost die in het graf aanwezig was.

De geavanceerde techniek die gebruikt is in het Pazyryk tapijt vertoont een zeer hoog niveau van vakmanschap en complexiteit. Het is 183 bij 200 centimeter en heeft 36 knopen per vierkante centimeter, veel van de moderne tapijten hebben een lagere dichtheid van knopen. Het tapijt is slechts 2 mm dik.

Het heeft een zeer complex ontwerp bestaande uit een combinatie van geometrie, flora en beeldende patronen. Het binnenste veld bevat 4 x 6 identieke vierkante frames, elk gevuld met ster vormige ornamenten. Het wordt gevolgd door vijf banden.

De eerste en de vijfde band verbeelden griffioenen (mythologische wezens).

De tweede binnenste band vertegenwoordigt grazende herten.

De vierde band is het meest interessant omdat het ruiters in het zadel en mannen die paarden aan de teugel begeleiden laat zien. Ze gaan in de tegenovergestelde richting van de herten.

Het ontwerp van het tapijt toont reeds de basis opstelling van het standaard oosterse tapijten design.

De plaats van productie van de Pazyryk tapijt is nog steeds een onderwerp voor discussie onder wetenschappers. Sergei Rudenko, die het Pazyryk tapijt ontdekte, concludeerde dat het een product van de hedendaagse Achaemeniden was. Het tapijt is hoogstwaarschijnlijk naar Siberië gebracht en als een gift gepresenteerd aan de edelman in wiens graf het werd gevonden.

2 Reacties

 1. Maria ten Hoeve

  Schitterend, wat een mooie vondst. Ongelooflijk dat het misschien al 2500 jaar oud is. Ik ben dol op Perzische tapijten en heb laatst een mooie handgeweven traploper aangeschaft. Dit geeft direct enorm veel warmte in je interieur.

  Antwoord
  • kaichitravel

   Dank je Maria, Perzische tapijten zijn inderdaad erg mooi! Groet, het team van Kaichitravel

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Volg ons

Schrijf je in

Kaichi Travel

Avontuurlijke en Natuurreizen naar Altai - één van de mooiste plaatsen in Siberië.

© 2020 by Kaichi Travel                         Privacybeleid                               Cookie Policy                               Booking Terms & Conditions

Volg ons

tel.: +31 645466537                             

e-mail: [email protected]            

Pin It on Pinterest

Share This