Siberië – Diep bevroren toendra met gevangenissen of een uitstekende reisbestemming? De meest voorkomende misvattingen en mythen

jan 21, 2018

De meeste Europeanen hebben over Siberië gehoord. Maar in hun verbeelding ziet het er uit als een zeer afgelegen land met constant winter, dichte bossen en werkkampen. Is dit ook de realiteit? Laten we het eens uitzoeken!

Allereerst is Siberië een zeer groot gebied, het beslaat bijna 10% van het aardoppervlak en strekt zich uit in Rusland van de Noordelijke IJszee in het noorden tot aan Mongolië in het zuiden. Het is net zo groot als de helft van Europa. Alles, inclusief klimaat, ontwikkeling en landschappen, varieert dus erg sterk. De meest interessante reisattracties zoals het Baikal-meer en het Altai-gebergte liggen in het zuiden van Siberië en we zullen vooral naar deze gebieden kijken.

1. Siberië is koud

Het is het meest voorkomende idee over Siberië. Ja. Het is koud, maar alleen in de winter. De winter begint in november en duurt tot april. De zomers zijn kort en verder naar het noorden zijn ze korter, maar deze korte zomers zijn warm, zelfs heet! Bijvoorbeeld, de gemiddelde dagtemperatuur in Gorno-Altajsk (Altai-gebergte) in juni is 25,5 ° C, en in juli is dit 27,5 ° C. Dagen warmer dan 30 ° C zijn heel gebruikelijk.

Bovendien is Siberië een zeer zonnige plaats. Het aantal zonnige dagen per jaar varieert van 200 tot 260, wat bijna hetzelfde is als in Marseille (Frankrijk) of Adelaide (Australië).

Als je in de zomermaanden naar Siberië reist, vergeet dan niet je zwemkleding en zonnebrandcreme mee te nemen.

2. Siberië is ver weg

De meeste mensen weten niet zeker waar Siberië is, maar ze zijn er van overtuigd dat het ver weg is.

Alles is relatief! Siberië grenst niet aan West-Europa, maar in vergelijking met andere populaire natuur- en avontuurlijke bestemmingen is het dichterbij!

Laten we vanuit Amsterdam vertrekken – de afstand tot het Altai-gebergte is ongeveer 5.000 km, naar het Baikal-meer – 6.000 km. Maar als je Machu Picchu wilt bezoeken, dan moet je 10.000 km reizen, vogels kijken in Costa Rica – 9.000 km, een Afrikaanse safari beleven in Botswana – 8.500 km en als je beren in Alaska wilt zien 7.000 km.

Alle grote Siberische steden hebben luchthavens met regelmatige vluchten. Het kost je ongeveer 3 uur om naar Moskou te vliegen, dan nog 4 uurtjes, en je bent in Siberië!

3. Siberië is onveilig en vol met gevangenissen

De tijden dat mensen naar Siberië werden gestuurd, zijn ver in het verleden. Het is bijna hetzelfde alsof je om die reden niet naar Australië zou gaan. De werkkampen van Stalin, waar veel mensen leden en zijn omgekomen, bestonden alleen in de jaren 1930-1940. In de jaren vijftig werden ze opgeheven, verlaten en vergeten. In Siberië zijn er nooit etnische conflicten geweest zoals in de zuidelijke regio’s van Rusland (Tsjetsjenië, Kaukasus).

Siberië is niet gevaarlijker dan enige andere regio ter wereld. Bovendien zijn Siberiërs beroemd in Rusland vanwege hun openhartigheid en gastvrijheid. Natuurlijk is het mogelijk dat je sombere of dronken mensen ontmoet zoals je overal ter wereld kan overkomen. Buitenlanders zijn niet erg vaak gasten hier en meestal worden ze behandeld met respect en grote belangstelling voor een andere cultuur. Locals zullen erg geïnteresseerd zijn in je thuisland.

4. Siberië is niet ontwikkeld

Zoals ik al zei, is Siberië erg groot en kan het gemakkelijk grote onbewoonde gebieden met ongerepte natuur en moderne miljoenensteden als Krasnojarsk, Omsk en Novosibirsk bevatten. Andere grote steden hebben een bevolking tussen 600 tot 700 duizend mensen. Trouwens, groter dan veel Europese beroemde steden en zelfs hoofdsteden zoals Oslo, Lissabon of Helsinki.

Dus in Siberische steden zijn er moderne winkelcentra, theaters, musea, nachtclubs, moderne bedrijven en nog veel meer. Steden en dorpen zijn verbonden met spoorwegen en reguliere busverbindingen.

De reisindustrie ontwikkelt zich erg snel. In de populaire toeristische bestemmingen vindt u accommodaties van elk niveau, van luxe hotels tot bescheiden pensions en campings.

5. Siberië is saai

Sommige mensen veronderstellen dat er niets te zien of te doen is in Siberië. Dit is helemaal niet waar.

Siberië is een prachtig land met een gevarieerd landschap – arctische ijskusten en woestijnen, hoge besneeuwde bergen en toendras, duizenden rivieren en meren, gletsjers en grotten. Je kunt meer lezen over de meest fascinerende bestemmingen voor natuurreizen in onze vorige post.

Als je een natuurliefhebber bent, is het een paradijs – geniet van verbluffende landschappen, observeer dieren in het wild en bekijk zeldzame vogels.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? – mensen leefden al sinds vele eeuwen in Siberië, talrijke archeologische monumenten van verschillende tijdperken zijn overal in Siberië te vinden.

Bestudeer je liever de lokale cultuur? – veel verschillende mensen en naties leven in Siberië, en in de afgelegen gebieden houden velen van hen hun tradities, of leven zelfs op dezelfde manier als hun voorouders deden.

Voor degenen die op zoek zijn naar avontuur zijn er eindeloze mogelijkheden: bergbeklimmen of raften, rijden op paarden of kamelen, sleeën met honden / rendieren, vissen, backpacken en off-road rijden.

Dus open je geest en vergeet de stereotypen, bereid je voor op geweldige avonturen en ervaringen en begin je persoonlijke reis naar het prachtige Siberië!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Schrijf je in

Kaichi Travel

Avontuurlijke en Natuurreizen naar Altai - één van de mooiste plaatsen in Siberië.

© 2023 by Kaichi Travel

Contact

tel.: +7 913 232 05 99

e-mail: [email protected]