Top-5 plaatsen in Siberië voor uw bijzondere natuurreizen

dec 5, 2019

Siberië is een paradijs voor echte natuurliefhebbers. Met zijn oppervlakte van ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer bevat het allerlei soorten landschappen – arctische ijskusten en semi-woestijnen, hoge besneeuwde bergen en toendra in de laaglanden, duizenden rivieren en meren, gletsjers en grotten. In sommige gebieden kun je voor honderden kilometers geen dorp of nederzetting vinden en de natuur is echt wild. En natuurlijk is Siberië een thuis voor zoveel soorten dieren en vogels die het hier heel prettig vinden zonder verstoring door de mens.

Als je naar Siberië wilt reizen, is het eerste idee dat in je opkomt de Trans-Siberië Express. Maar in dat geval zie je alle natuurschoon gewoon voorbij vliegen met een snelheid van 100 km/u. Je kunt de frisse lucht in de bergen niet ruiken, de verse bladeren niet aanraken, niet genieten van de zonsondergang of wilde dieren zien spelen. Om Siberië echt te ervaren, moet je een speciale reis ondernemen naar een van de volgende prachtige Siberische bestemmingen.

1. Altai bergen

Altai is een zeer schilderachtig en indrukwekkend bergland dat bijna in het midden van Eurazië ligt, waar Siberië Azië ontmoet. Je kunt de Russische Altai doorkruisen langs een van de mooiste wegen ter wereld – de Chuyskiy-tract – en zien hoe bergen hoger worden van 400 tot 4000 meter en landschappen na elke bocht in de weg veranderen.

Je ziet groene weiden en dichte bossen, grote en hoge rotsen en besneeuwde toppen, donkerblauwe meren en wilde rivieren, sprankelende watervallen en eindeloze grotten.

Sla af van de asfaltweg en rijd een paar kilometer – en je bevindt je midden in de ongerepte natuur. Schoon water in de rivieren dat je gemakkelijk kunt drinken, frisse lucht zonder vervuiling – er zijn geen industriële bedrijven in de omtrek voor 500 km, wilde dieren en vogels. Altai herbergt het ongrijpbare sneeuwluipaard, de lynx en manul. Gieren, adelaars, valken en kraanvogels vliegen in de lucht.

Als je het nationale park Sailugem bezoekt, kun je zelfs wildcams bekijken en als eerste nieuwe video’s van sneeuwluipaarden bekijken.

2. Baikal meer

Baikal is een majestueus en verbazingwekkend meer in het midden van Siberië. Het heeft een overtreffende trap in vele aspecten – het grootste zoetwatermeer ter wereld naar volume, het diepste van de wereld – 1620 meter, het oudste bestaande meer. En het is overtreffend in zijn schoonheid.

Vanwege de grote lengte van Baikal (636 km), verandert de natuur ook aanzienlijk. Het eiland Olkhon met zijn rotsen en zandduinen is ideaal voor landschapsfotografen. Als je wilt zwemmen in het heldere water van Baikal (je kunt de bodem zien op een diepte van 40 m), kun je beter naar de kant van de Republiek Buryatia gaan. In de baaien kan water tot 20 graden opwarmen. En het noorden van het meer is begroeid met onbegaanbare dikke taiga. Een ander goed idee is om in de winter naar Baikal te komen om zijn fantastische ijs te zien en te fotograferen.

Het planten- en dierenleven van het meer is zeer rijk, de meeste soorten zijn endemisch voor Baikal. De echte schat van het meer is de nerpa, een soort zeehond. Je kunt een speciale boottocht maken naar de eilanden om nerpas in hun habitat te bekijken.

3. Putorana Plateau

By Александр Лещёнок (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Dit is de wildste en minst bezochte toeristische regio in onze lijst met reisideeën voor vakanties in Siberië. Er zijn bijna geen wegen, je kunt er zowel per helikopter of per boot in de zomer, en met sneeuwscooters in de winter komen.

Het Putorana-plateau ligt in het noorden van Centraal Siberië, 100 km ten noorden van de poolcirkel. Het gebied is bekend en beroemd als “het land van 10.000 meren en 1.000 watervallen”. De concentratie van watervallen is de hoogste in Rusland en geen enkele andere provincie kan het aantal en de diepte van meren overtreffen. Het reliëf werd gevormd door enorme trappen en terrassen met tafelbladen die oplopen tot 1.000 – 1.500 m boven zeeniveau, doorsneden door diepe kloven.

Een endemisch Putorana-sneeuwschaap bewoont het plateau. Het is ook een plaats van rendiermigratie twee keer per jaar. Er zijn geen menselijke nederzettingen op het plateau, hoewel plaatselijke stammen met een traditie van rendieren hoeden in een nabijgelegen dorp wonen.

4. Krasnoyarsk stolby

By Yeskof (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Het natuurgebied Stolby ligt dicht bij de stad Krasnojarsk.

De belangrijkste attractie van het park zijn de rotsen van een prachtige schoonheid. Ze staan op een afstand van elkaar, in de groene oceaan van de taiga. De rotsen zijn 60-90 m hoog en hebben vreemde vormen die op mensen, dieren of dingen lijken. Elke steen heeft zijn eigen naam. Ze verschenen als gevolg van vulkanische activiteiten en werden gevormd door wind, water en erosie. Het woord Stolby is vanuit het Russisch vertaald “pilaren”.

Vanwege de bijzondere vormen van de rotsen werd Stolby het lokale centrum voor Rotsklimmen. De originele techniek van free-climbing is uitgevonden door lokale sportlieden en wordt wereldwijd geprezen.
De natuur in het Stolby-reservaat is erg mooi – het is een kruispunt van bossteppe en bergtaiga. Tegenwoordig is het toeristisch gebied van het nationale natuurreservaat “Stolby” een goed onderhouden zone met wandelroutes van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad.

Er zijn routes van 4 km voor gezinnen met kinderen en langere paden van 15 – 16 km voor meer ervaren wandelaars.

5. Ergaki

By Andrea Gennad (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Ergaki is een natuurpark en toeristisch centrum in de bergen van de Westelijke Sayan.

Verrassend is dat de plek relatief onbekend blijft, zelfs in Rusland, gezien de natuurlijke schoonheid die het biedt aan reizigers, fotografen en natuurliefhebbers die bereid zijn om buiten de gebaande paden te gaan.

Het natuurpark omvat de Ergaki-berggroep, gelegen in het centrale deel van de Westelijke Sayan. Van oost naar west is het Ergaki-gebergte ongeveer 80 kilometer lang en de maximale breedte is 70 kilometer. De bergen zijn niet erg hoog – ongeveer 2000 – 2500 meter. Maar scherpe granietpieken die naar de hemel oprijzen en in de meren reflecteren, maken de uitzichten werkelijk verbazingwekkend.

Tegenwoordig worden er toeristische faciliteiten in deze hoek van Siberië ontwikkeld en vind je naar ieders smaak een goede accommodatie en een reisroute.

Bezoek Siberië – een echte natuurschat van de wereld!

2 Reacties

 1. Anna Maria Reijnen

  Is reizen naar Siberië 🙆 mogelijk?Lijkt me bijzonder mooi bij u!!!

  Marianne.

  Antwoord
  • kaichitravel

   Dag Anne Maria,
   Zeker is het mogelijk om naar Siberië te komen op dit moment. Onze reis Adembenemende valleien & meren gepland op 31-7 heeft een gegarandeerd vertrek. Het is wat handiger om op de Engelstalige versie te kijken, die is altijd up to date. Mocht U meer vragen hebben, kunt U altijd een email naar ons sturen. Met vriendelijke groet, Jaap

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Schrijf je in

Kaichi Travel

Adventure travel, nature tours to Altai - one of the most beautiful places in Siberia.

© 2023 by Kaichi Travel 

Contacts

tel.: +7 983 103 88 55 (WhatsApp)

e-mail: [email protected]

//kaichitravel.com