Welke roofvogels kun je tegen komen in Altai? Deel 1. Arenden

dec 2, 2017

Altai is een thuis voor belangrijke populaties van roofvogels. Velen van hen staan in de rode lijst van Rusland of zijn in het algemeen bedreigd. Zeearend, steenarend, keizerarend, bastaard arend, steppe arend, sakervalk, slechtvalk, oehoe, zwarte gier, lammergier en andere soorten doen het relatief goed in zuid-Siberië.

Tijdens onze reizen in Altai zien we veel roofvogels, vliegend in de lucht, zittend op de grond, aas etende of soms zelfs juveniels in het nest. We hebben besloten om een speciale sectie te maken op onze website gewijd aan vogels en dieren van Altai. Echter willen we niet zomaar een beschrijving geven van alle soorten die in Altai leven. We laten je onze eigen foto’s zien van de vogels die we zelf vaak tegenkomen tijdens onze reizen.

Dit bericht gaat over de verschillende arenden.

Steppe Arend

Omschrijving

De steppe arend is een middelgrote, rondtrekkende arend, die voornamelijk donker bruine veren heeft. De vleugels zijn lichter dan het lichaam, en lijken grijsachtig. Vleugel en staart veren lijken grijs, en kunnen aan de uiteinden donker grijs zijn.

Lengte: 60-81 cm, Spanwijdte: 165-214 cm

Habitat en verspreiding

Zoals u kunt zien, leeft de steppe-arend in een open, weidse omgeving zoals steppen, woestijn, semi-woestijn, grasland en zelfs agrarische gebieden. Ook in de lagere delen van de bergen en in de heuvels komt men de steppe arend tegen. Nesten kunnen tot op een hoogte van 2000 m worden gevonden. In Siberië leeft de steppe arend in Altai en Sayany berggebieden en in de Baikal regio.

In de steppes in Altai verschijnt de arend meestal in maart of begin april, hoewel het mogelijk is dat latere vogels tot het midden van mei arriveren. De migratie in het najaar begint eind augustus; maar de meerderheid van de steppe arenden zal in september vertrekken.

Voedsel en jacht

Steppe arenden hebben een afwisselend menu, zoals (kleine) zoogdieren, vogels, reptielen, insecten en aas, meestal van 50-250 g in gewicht. In Altai zijn de steppe arenden gespecialiseerd in susliks (een soort grond eekhoorn). Ze jagen op verschillende manieren, lopend of vliegend. Als ze vliegen, kun je ze vaak zien cirkelen en duiken. Om de prooi te vangen, jagen ze deze eerst op. Het stelen van de prooi van andere roofvogels is ook gebruikelijk (ook tijdens de vlucht). Een andere manier om een prooi te pakken te krijgen, is wachten bij de ingang van de holen van knaagdieren.

Voortplanting

De steppe arenden broeden op een afstand van 0.5-1.5 km van elkaar. Het nest kan overal gevonden worden, ze zijn gebouwd op kleine heuvels tussen de struiken; op grondniveau, op rotsen of op aparte bomen. Steppe arenden gebruiken voornamelijk droge twijgen om het nest te bouwen, en gras, vodden, paardehaar worden gebruikt voor de voering. Een paartje steppe arenden zal een nest gebruiken voor een aantal jaar. In april tot begin mei worden 1-3 eieren gelegd. De kuikens komen uit het ei aan het eind van mei. Beide ouders zorgen voor het voeden van de jongen. Als de jongen ongeveer 60 dagen oud zijn, zullen ze het nest verlaten.

Status

In 2015 werd de steppe arend door de IUCN geclassificeerd als bedreigde soort (EN).

Onze waarneming

We observeren vliegende steppe arenden nogal vaak. In augustus 2016 kampeerden we in de vallei van chagan-burgazy in de buurt van een rots met daarop een nest. Een jong vrouwtje (al vrij groot) was nog steeds in het nest.

Steenarend

Omschrijving

De steenarenden worden in de meeste continenten aangetroffen. Het zijn grote, sterke roofvogels die leven in veel verschillende open omgevingen. Het lichaam is donker bruin en het hoofd en de nek zijn lichtbruin. De vleugels zijn bedekt met donkere grijze veren, en de staart heeft een grijze, bijna zwarte band aan de uiteinden.

Lengte: 80-95 cm, Spanwijdte: 180-234 cm

Habitat en distributie

De steenarend lijkt zich heel goed aan te passen, omdat ze een van de grootste verspreidingsgebieden heeft van alle arenden. Ondanks dat, komen in Siberië steenarenden niet veel voor in alle gebieden. Ze kunnen worden gevonden in bergen tot op een hoogte van 3000 m, en in combinaties van taiga, bossen, steppe en kleinere bosjes. Volwassen vogels blijven meestal in hetzelfde gebied, behalve in het noorden. Jongeren verspreiden zich meer. In Altai, na het broeden, verspreiden de steenarenden zich over een groot gebied. Ze zullen eind oktober of november vertrekken naar het zuiden, sommige vogels blijven voor de winter.

Voedsel en jacht

De steenarend jaagt voornamelijk op middelgrote zoogdieren en vogels. Het grootste deel van de zoogdieren zijn marmotten, hazen, konijnen en vossen (met inbegrip van volwassen vossen). Aas is ook een groot deel van hun voedsel, vooral voor jonge vogels die nog steeds veel moeten leren over jagen. Steenarenden jagen door middel van laag vliegen over een gebied, of terwijl ze op een stronk zitten. Ze duiken met snelheden tot 241 km / uur om hun prooi te pakken. Prooien kunnen tot ongeveer 6 kg wegen.

Voortplanten

De afstand tussen onderlinge nesten is ten minste 2-3 km. Het nest is gebouwd op de rotsen of in de bomen. Ze gebruiken droge twijgen en het is bekleed met haar, vodden en verder worden ook verse twijgen met bladeren gebruikt. Elk paartje steenarenden heeft 2-4 nesten, die om de beurt worden gebruikt. De arenden beginnen oude nesten op te knappen of nieuwe nesten te bouwen in de periode maart tot begin april. Ze zullen meestal 2 eieren hebben (het is zeldzaam dat ze er 1 hebben) in april tot mei. De broedtijd is ongeveer 45 dagen. Beide ouders zorgen voor het voeden van de jongen. Rond half juli, augustus, zullen de jonge arenden het nest verlaten. Ze blijven bij elkaar voor de rest van de zomer, en verlaten elkaar in de winter.

Status

2015 – minst zorgwekkend  (LC)

Onze waarneming

Vaker ontmoetten we steenarenden in het zuidelijke deel van Altai krai – in de charyshskiy regio. In augustus zitten ze vaak op de rollen hooi gedurende de dag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Categories

Volg ons

Schrijf je in

Kaichi Travel

Avontuurlijke en Natuurreizen naar Altai - één van de mooiste plaatsen in Siberië.

© 2017 by Kaichi Travel                         Privacybeleid                               Cookie Policy

Volg ons

tel.: +31 645466537                             

e-mail: [email protected]            

Pin It on Pinterest

Share This